Prijave za Boot Kamp zaključuju se sutra - pročitajte veliki intervju s organizatorom

Prava je rijetkost i čast u Hrvatskoj udomaćiti velika imena sa svjetske borilačke scene, a zbog zlata vrijednog znanja renomiranih i svjetski poznatih njuški, takvi događaji ostaju "bliski srcu" svim sretnim sudionicima.

A što kada nas, u periodu od svega nekoliko mjeseci, očekuje nevjerojatna postava i "krema" iz martial arts svijeta? - E to je onda prilika koja se teško propušta.

Sve će se to dogoditi zahvaljujući Stipi Glavici, bivšem uspješnom kickboksaču koji i sam dobro poznaje težak rad, a motivira ga predanost i ljubav prema sportu.

Popričali smo sa Stipom o njegovoj karijeri, i preranom odlasku iz aktivnog natjecanja.

"S full contactom sam započeo 1995. godine u kick boxing klubu Dalmacija iz Dugog Rata, u kojemu sam i završio karijeru 2003. godine. U tih osam godina skupio sam oko 80 mečeva u svim tvrdim disciplinama - full contactu, low kicku i thai boxu. Ako me sjećanje ne vara pobijedio sam malo više od 60 puta, a podijelio sam i nekoliko dobrih nokauta. Četiri godine sam bio državni prvak u low kicku i član reprezentacije. Najveći uspjeh mi je osvojeno drugo mjesto na europskom prvenstvu u low kicku.

Karijeru sam prekinuo u lipnju 2003. godine jer sam nepravedno izgubio u Italiji u borbi za titulu profi prvaka Europe. Nakon deset rundi borbe odšetao sam iz ringa, za razliku od mog protivnika, koji nije bio niti svjestan da je sudac njemu podignuo ruku. Nešto je tada puklo u meni i dobio sam veliku odbojnost od borbi, i dan danas izbjegavam gledati amaterske borbe, pratim jedino velike K-1 turnire i UFC."

Jesi li tada posumnjao u regularnost i vjerodostojnost sudaca?

"Naravno, borio sam se protiv Talijana u Pescari. Sudac u ringu Talijan, sva tri suca Talijani, predsjednik organizacije...Talijan."

Koliko si godina imao tada, i što misliš, koliko bi se još borio da nije bilo takvog raspleta događaja?

Bio sam star 23 godine i u naponu snage, sigurno bi nastupao i dan-danas.

Kako ste se ti i brat našli u ovome poslu?

"Od malih nogu sam bio " baraba ." Volio sam adrenalin i izazov, a kada mi je brat prije nekoliko godina spomenuo airsoft i paintball, rekao sam sebi : to je to - idemo napraviti nešto veliko. Imali smo sve, prekrasan otok na kojemu je nekad bila JNA, i dobru volju. To je sve što nam je trebalo da krenemo.

Prošle godine odradili smo dva velika eventa, jedan u paintballu u suradnji s partnerima iz Engleske, a drugi u airsoftu u suradnji s partnerima iz Slovenije. Na paintball eventu Call to Duty 3 bili su "borci" iz cijelog svijeta, od Kanade do Australije, i taj event je bio proglašen najboljom paintball igrom za 2011. godinu. Jako dobar posao odradili smo i sa Slovencima, doveli smo Talijane, Mađare, Slovake i Austrijance. Na kraju sezone odlučili smo se na korak dalje.

Zbog puno godina provedenih u borilačkim sportovima i ljubavi prema sportu koji me je puno naučio, odlučio sam otvoriti kamp za borilačke vještine na našem otoku. Volio bih donijeti novosti u hrvatsku borilačku scenu u smislu da svake godine dovedem u kamp neke od svjetski poznatih imena, i da naši mladi borci uče od njih. I tako ove godine dovodim trostrukog osvajača K1 turnira Remyja Bonjaskog, nakon njega muay thai legendu, Ramona Dekkera, i svjetski poznatog instruktora borilačkih vještina, Avija Nardiu.

Sami osjećaj da trenirate sa svjetski poznatim borcima je neprocjenjiv, npr. Dekker je borac koji je pokorio Tajland i cijeli svijet, a sada će ga hrvatski borci imati prilike vidjeti uživo i s njim trenirati nekoliko dana."

Otkrit ću vam malu tajnu - sljedeće godine u Hrvatsku dovodim i "Posljednjeg Ruskog Cara," a nadam se da će naši mladi lavovi imati priliku učiti i od našeg najpoznatijeg policajca, Mirka Filipovića."

Kako si se odlučio na koncept Boot Campa?

"Na tu sam ideju došao preko noći. Želio samo napraviti natjecanje na kojem će polaznici imati priliku učiti sve, od osnova borilačkih vještina i samoobrane, preživljavanja u prirodi, orijentacije i snalaženja u prirodi. Učiti će kako zapaliti vatru kao što se to radilo u davnoj prošlosti, orijentirati se po zvijezdama, pronaći i pročistiti vodu da bude pitka.

Biti će tu i fizičkog drila, no ne prejakog ali da se natjecatelje malo pogura do granica, da otkriju nešto novo u sebi, što do sada nisu znali da imaju. Imat će priliku natjecati se u gađanju meta airsoft oružjem, sudjelovati u timskim borbama i još mnogo toga...

Biti će to natjecanje prepuno adrenalina i zabave, i garantiram da će sudionici otići s otoka zadovoljni i bogatiji za jedno veliko iskustvo. Bilo je komentara poput : Ah, što meni treba učenje o preživljavanju." Skoro svaki tjedan čitamo u novinama kako se ljudi gube po Velebitu i Mosoru, svjedoci smo i rapidnog mijenjanja naše klime, ne daj Bože ponovnog ledenog doba. Tada bi ovakav tečaj bio najveće bogatstvo."