Vedran Bađun : Jedva čekam da trio intruktora "sredi" polaznike sljedećeg Boot Campa

Na prvom hrvatskom Boot Campu, odvažni avanturisti prepustili su se scenariju kojeg su kreirali cijenjeni instruktori. Avi Nardia, Vedran Bađun i Toby Cowern - sve odreda renomirani specijalisti u svojim poljima, naoružani su dugogodišnjim znanjem i neprocjenjivim iskustvom. Upravo je ta činjenica privukla poglede ljudi raznolikih zanimanja - jer je za ovaj trodnevni izazov potrebna samo jedna zajednička crta - želja za adrenalinom i nadmetanjem.

Jutro nakon oproštajnog after partyja, svi su studenti napustili otok s diplomama u ruci i osjećajem zadovoljstva u srcu, a o dojmovima smo popričali i s jednim od instruktora. Vedran Bađun otkrio je kako želi unaprijediti kamp u srpnju, te što misli o Aviju i Tobyju, s kojima je radio prvi put.

Rekao si da ti koncept kampa nije u potpunosti stran. Koji su dojmovi nakon tri dana na Mrčari, jesi li svjedočio nečem neočekivanom, i kakve su impresije općenito?

"Koncept kampa nije mi stran. Moji dojmovi su odlični, budući da sam radio s civilima po prvi put nisam znao što očekivati, ali polaznici mini tečaja pokazali su veliko srce i jaku volju. Stipe je bio kočnica za nas tri "manijaka", pazio je da nas ne povuče previše vojna surovost. Međutim, na sljedećem kampu ipak ću ubaciti u brzinu više."

Vidjela se tvoja vojnička disciplina u svemu što je zabilježeno na video materijalu. Kako bi ocijenio sudionike po pitanju volje i želje, jer ipak su došli na izazov, ne odmor. Jesu li se neki malo prešli pa su očekivali nešto lakše, ili su sve podnijeli svojski?

"Vojna stega na ležeran commando način - znači da ljude ne maltretiram sa stupanjem, vrstama i marširanjem kao u klasičnoj vojsci. Specijalne postrojbe se ne usredotočuju na to, sirova praktičnost je ono što tražim od svojih polaznika. Svaka greška se kažnjava. Svima je prvi dan bio šok, nisu znali da ćemo biti toliko opaki, ali su se brzo priviknuli i ponosno doveli stvar kraju. Nije bilo onih koji su odustali. Kao što sam rekao ranije, pokazali su veliko srce."

Avi je imao samo riječi hvale za tebe, mišljenje je obostrano? Kako je općenito prošla suradnja s ostalim instruktorima?

"Prvi put sam radio s Avijem i Tobijem. Radi se o iznimnim ljudima i velikim profesionalcima. Velikodušni su i rado dijele svoja znanja. Avi kroz šarm i lagani osmijeh pokazuje ljudima stvari kojima mogu neutralizirati protivnika jako brzo i efikasno. Čovjek je majstor svog zanata, isijava to iz svake njegove pore, a opet je skroman i veseo. Toby ima jedan edukativan pristup i s lakoćom drži predavanja i demonstracije. Ima moć držati pažnju polaznika na svojim instrukcijama, njegovi sati su jako zanimljivi. Isto tako kada treba pokazati vojnu surovost, jako dobro ju demonstrira.

Uglavnom, bez obzira na moje životno iskustvo i sam dosta učim s njima, od svakog po nešto. Tokom cijelog života čovjek uči, a s ovakvim kolegama sam blagoslovljen i dodatna znanja samo ulaze u mene. Nadopunjujemo se i stvarno super surađujemo kao da smo prije radili zajedno. Avi je bio neutralni instruktor, Toby dobar instruktor a mene je zapala uloga onog zločestog. Jedva čekam da ponovo ovaj trio "sredi" sljedeće polaznike."


Jesi li napustio otok ispunjen novim idejama, motaju li ti se nove spletke po glavi, što bi moglo biti drugačije, što bi trebalo popraviti, što treba ostati baš kako je bilo? Naravno, ne moraš otkriti neke tajne, no očekuje li buduće polaznike na nekim poljima drugačije iskustvo? Avi je zvučao dosta entuzijastično, i spominjao je malo stroži, izazovniji režim. Što nam ti možeš reći po tom pitanju?

"Strože i izazovnije svakako. Novih ideja ima previše, ovise i o Stipi i koliko će on to željeti popratiti. Osobno bi doveo više naoružanja na otok, još više airsoft oružja tako da se polaznici mogu učiti brzoj promijeni naoružanja. Želim još više vojnih stvari, i definitivno će biti više vodenog drila."