Avi Nardia ekskluzivno za PFS - podijelit ću s vama znanje i vještinu, očekujte pregršt iznenađenja!

Treniranje izraelske vojske, policije i antiterorističke jedinice - to je samo dio onoga što "pod pojasom" ima vrhunski i diljem svijeta priznati majstor borilačkih vještina, Avi Nardia.

Utemeljitelj Kapap akademije (Avi Nardia Kapap Academy) također je bio instruktor za blisku borbu (CQB - Close Quarters Battles) a podučavao je i razne policijske i specijalne postrojbe u cijelome svijetu, uključujući SWAT i SERT.

U četrdesetogodišnjem martial arts iskustvu Avi je vještine sedam godina brusio i u Japanu, no uz sve do sada učinjeno, Nardia smatra kako mnogi u opisivanju njega zaborave na još jedan dio posla koji obavlja, i to njemu osobno jedan od najdražih.

"Vrhunac u mojoj karijeri nije treniranje specijalnih postrojbi kao što mnogi misle. Ono najveće što imam priliku raditi je donošenje borilačkih vještina u živote hendikepirane djece. Oni to obožavaju, i time im raste samopouzdanje i mobilnost.

Borilačke vještine su način života i najemocionalniji dio moga posla je vidjeti sreću i ponos na njihovim licima nakon godinu dana kada zarade svoj žuti pojas, i to jer ga zaslužuju.

Borba je za mene počela od samoga rođenja, jer sam se od prvoga sata u bolnici borio za život. Borilačke vještine predstavljaju prkos odustajanju, čast i pravdu."

Želite li pojednostavljenu definiciju Kapapa, radi se o skupu raznih borilačkih vještina korištenih u svrhu samoobrane, kao i borbe licem u lice. Ovaj izraelski sistem stvoren je 1930 godine kako bi se poboljšala fizička izdržljivost, kao i ofenzivne i defenzive vještine. Kapap uključuje korištenje hladnim oružjem, kao i boks, karate, judo i japanski jiu-jitsu. Krav Maga je u ranijim danima imala je puno više dotičnih točki s Kapapom nego sada.

U moderniziranju Kapapa sudjelovao je i sam Avi, koji je osmislio razne tehnike viđene danas u razoružavanju protivnika. Samim unapređenjem tehnike, Kapap pruža vojnicima i civilima bolju obranu od modernih prijetnji.

"Kapap je most između sistema borilačkih vještina, i most između ljudi. Imam studente iz svih profesija i godišta, i njima dajemo alate za obranu. Danas mogu reći ono što je govorio moj učitelj karatea - ne pitaj me tko sam ja, pitaj me tko su moji studenti. Sretan sam kako oni uče i razumiju Kapap, a u mnogim su nam situacijama pisali kako im je Kapap spasio život. Kada studente uspješno naučimo ovim tehnikama, znamo samo ispunili svoju misiju."

Bojnik Avi Nardia biti će dio ovogodišnjeg Boot kampa, te će poput ostala četiri instruktora svoje majstorije dijeliti sa sudionicima trodnevne avanture na Otoku Mrčari. Sve detalje o eventu i kako možete sudjelovati saznajte na našem portalu.

"Bilo da ste amater ili profesionalac, pripremite se za mnogo mentalnog i fizičkog učenja. Obećajem vam sjajno iskustvo i mnoštvo iznenađenja, biti će to avantura s odličnom ekipom instruktora. Učit ćete mnogo o sebi, kontroli straha, vještinama bliske borbe, razoružavanju, o ronjenju te preživljavanju."

Dodajemo i kako će Nardija ovoga mjeseca održati seminar u Dugom Ratu.